Dan kada je Bosna pokorila Evropu

Kategorija: Sport • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Na današnji dan, prije 37 godina, košarkaši sarajevske Bosne pokorili su Evropu. Najveći uspjeh dotadašnje jugoslovenske i bh. klupske košarke Bosna je ostvarila 4. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu. Pred 12 hiljada gledalaca, od kojih je veliki broj bio navijača "Studenata", u finalu Kupa šampiona Evrope Bosna je savladala italijanski Emerson rezultatom 96:93.

Pročitaj više

Ko je ubio KK Bosnu

Kategorija: Sport • Objavljeno: • Broj komentara: 0

U ovo vrijeme 1979. godine, ulicama Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, slavila se titula evropskog prvaka koju je osvojila KK Bosna, predvođena Bogdanom Tanjevićem i Mirzom Delibašićem. Danas, KK Bosna postoji samo u sjećanjima i kao surogat zvani "Bosna-Royal", koji je ispadanjem iz prvoligaškog društva zakucao posljednji ekser u tabut nekadašnjeg simbola sarajevskog i bosanskohercegovačkog sporta.
Umjesto fraza brojnih kvazistručnjaka koji mudro šute o propasti Bosne jer nisu sigurni da li bi se na tom živom lešu ipak još mogla zaraditi koja marka, tim povodom prenosimo autorski nepotpisani presjek događaja iz poteklih 40-ak godina tokom koji se Bosna ispela do zvijezda, a zatim sunovratila ravno do dna.

Pročitaj više

SKANDALOZNO: KK Bosna više ne postoji!

Kategorija: Sport • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Košarkaški klub Bosna, nekadašnji evropski prvak i ponos sarajevskog i bosanskohercegovačkog sporta, odlukom klupske Skupštine večeras je praktično ugašen nakon 63 godine postojanja!

Pročitaj više

12

Najnovije

Najčitanije