Orden, sinonim za bosanskog ratnika

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Boreći se stoljećima za opstanak u burnoj historiji ovih prostora, Bosanci su se također kitili medaljama i ordenima. Najčešće su ih dobivali za herojstvo i za vojne uspjehe u interesu drugih država i imperija. Još od srednjovjekovne bosanske kraljevine, preko pokreta za autonomiju Bosne Husein-kapetana Gradaščevića, borbe Bošnjaka protiv austrougarske okupacije i silnih bitaka u redovima svjetskih imperija, antifašizma i konačne borbe za bosansku državu, skupljalo se ratno i viteško iskustvo bosanskih heroja. Od vremena austrougarske imperije redali su se na bosanskim reverima ordeni, medalje za vojne zasluge, partizanske spomenice, pa na kraju i ordeni Republike Bosne i Hercegovine.

Pročitaj više

SKANDALOZNO: Lažni JOB BH Telecoma!

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 4

Da su se među branioce Bosne i Hercegovine prošvercovali mnogi koji su front vidjeli jedino u partizanskim filmovima ili televizijskim dnevnicima, nije nikakva novost. Međutim, da jedna boračka organizacija u svoj statut unese odrednicu prema kojoj njeni članovi mogu biti čak i oni koji nisu ni bili u BiH tokom rata, svojevrstan je kuriozitet, koji Jedinstvenu organizaciju borca Unija veterana - Sekcija Generalna direkcija BH Telecoma, svrstava među ozbiljne kandidate za rubriku “Vjerovali ili ne!“

Pročitaj više

Noć kada su ustaše objesile 55 Sarajlija na Marindvoru

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 1

U noći sa 27. na 28. mart 1945. godine, na Marindvoru je obješeno 55 građana Sarajeva, pripadnika antifašističkog pokreta, koji su ubijeni po naređenju ustaškog ratnog zločinca Maksa Luburića.

Pročitaj više

Maloljetni bosanski vojnici iskorišteni u ratu, zanemareni u miru

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Ne postoje zvanični podaci o tome koliko je maloljetnika učestvovalo u ratu u BiH, kao ni o njihovoj starosti i spolu. Ali, prema Istraživačko-dokumentacionom centru (IDC) iz Sarajeva, nevladinoj organizaciji koja prikuplja podatke u ljudskim gubicima u ratu u BiH, 661 maloljetni vojnik između 10 i 18 godina starosti ubijen je u ovom ratu.

Pročitaj više

Najčitanije

Najnovije

Najnovijikomentari