Dvadesetjedna godina od oslobođenja Vlašića

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 1

Jedinice 7. korpusa Armije BiH 20. marta 1995. u 04:00 h započele su vojnu operaciju s ciljem oslobađanja šireg platoa Vlašića. Do 24. marta oslobođena je teritorija površine 100 kilometara kvadratnih, pri čemu je najznačajnije bilo oslobađanje platoa Galice na kome se nalazi poznati televizijski relej. Operacija Vlašić je bosanskom čovjeku i borcu Armije RBiH vratila pobjednički mentalitet.

  • vlasic.jpg
  • general_1_1.jpg
  • 10_godina_od_smrti_generala_alagica_6.jpg

"Na Vlašiću se vijori zastava Republike BiH dimenzija 14x8”, izvijestili su bosanskohercegovački mediji prije 20 godina u trenutku kada su jedinice Armije RBiH oslobodile Vlašić.

"Naši borci i starješine pokazali su na tom bojištu vrhunsku ratnu vještinu ali i lukavstvo. Zbog toga su sve naše aktivnosti na Vlašiću bile iznenađujuće za agresora pošto smo ga tukli na onim mjestima gdje se najmanje nadao da će biti tučen”, zapisao je u svom izvještaju komandant 7. korpusa brigadni general Mehmed Alagić.

Pripreme za samu operaciju vršene su na visinama preko 1.500 metara, u vrlo teškim meteorološkim uslovima uz snježne oluje. Alagić je donio odluku da se napad izvede 20. marta1995. godine u jutarnjim satima. Novi kvalitet u izvođenju borbenih dejstava bio je ubacivanje većih borbenih jedinica u neprijateljsku pozadinu. U vrijeme izvođenja operacije visina snijega na Vlašiću bila je 130 cm, a na nekim dijelovima nanosi su bili veći od dva metra. Veći dio operacije okončan je čišćenjem rejona Galice.

Strateški značaj Vlašića je ogroman. Tu je repetitor - najvažniji telekomunikacijski objekt u BiH. Jedinice JNA su Vlašić zauzele još 01. maja 1992. godine, a tom prilikom poginuo je i televizijski tehničar Bajram Zenuni po kome danas jedna od ulica u Sarajevu nosi ime.

Oslobađanje Vlašića bilo je prekretnica koja je omogućila operacije koje su rezultirale spajanjem dva krajiška korpusa, 7. korpusa koji je predvodio Alagić i 5. koji je predvodio Dudaković.

„Vlašićka operacija“, tajni naziv „Domet-1“, izvedena je u periodu od 20. 03. – 10. 04. 1995. godine, na planinskom masivu Vlašića, u veoma surovim zimskim uvjetima. Njena realizacija je iznuđena jer se odvijala u tzv. četveromjesečnom prekidu neprijateljstava. Razlog njenog pokretanja je taj što agresor nije u tom primirju zaustavio ofanzivu na Bihać, nego je, naprotiv, ofanzivu pojačao dovodeći nove snage sa dijelova ratišta gdje se primirje poštovalo.

U ovoj operaciji agresoru je izbačeno iz stroja oko 750 vojnika (oko 200 poginulih). Jedinice Armije RBiH su imale 510 izbačenih iz stroja (70 poginulih).

Ostvaren je najvažniji cilj – zaustavljena je agresorska operacija na Bihać a njegove ofanzivne snage 7. korpus Armije RBiH je privukao na sebe!

Pobjedom na Vlašiću – Armija RBiH je preotela strategijsku inicijativu. Narodom i borcima je zavladalo isto uvjerenje – u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu , mi ćemo pobjediti.

„Vi ste bili otpisani“, rekao je ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, Viktor Jakovič, za stanje u kojem se Armija RBiH nalazila prije ove operacije. Nerijetko su vojni zvaničnici UNPROFOR-a izjavljivali da Armija RBiH može oslobađati tek neke sitne i beznačajne kote. Bio je ovo odličan demanti. „Armija BiH je bitno ojačala“, sa zabrinutošću je izjavio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari