Godišnjica reintegracije Vogošće

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Na današnji dan, 23. februara 1996. godine, reintegrisana je Vogošća, koja je poslije skoro četiri godine okupacije od strane paravojnih formacija ratnog zločinca Radovana Karadžića, vraćena Sarajevu

  • vogosca.jpg

Vogošća je danas jedna od devet opština Kantona Sarajevo. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, pripadala je gradu Sarajevu.

Vogošća je teško stradala za vrijeme opsade Sarajeva, kada su se u njoj i oko nje vodile žestoke borbe. Do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vogošća je bila su pod vlašću SDS-ove paravojske. Život nesrpskog stanovništva u Vogošći za vrijeme okupacijske vlasti bio je veoma težak i nesiguran. Mnogi pripadnici bošnjačkog i hrvatskog stanovništva bili su prinuđeni na svakodnevni fizički rad, od čišćenja ulica do kopanja rovova i tranšeja na liniji fronta, a mnogi muškarci su služili i kao živi štit. Položaj bošnjačkog naroda u naselju Vogošća posebno se pogoršao krajem 1992. i početkom 1993., kada u ovo naselje stižu prve srpske izbjeglice sa područja Vareša i Kaknja, kao i plaćenici iz Srbije. To su u stvari mahom bili silom prilika oslobođeni kriminalci iz raznih zatvorskih ustanova po Srbiji. U tom periodu osjetan je bio nedostatak stambenog prostora, pa su domaći potkazivači počeli ukazivati na pojedine svoje sugrađane Bošnjake inače vlasnike stanarskih prava. Tada su mnog nesrpski stanovnici Vogošće prebjegli u Sarajevo, uglavnom preko Uglješića i Ugorskog, a oni koji nisu imali tu sreću bili su zlostavljani i proganjani a mnogi i pogubljeni.

Najveći ratni zločini u Vogošći počinjeni su u improvizovanom koncentracionom logoru u nekadašnjem restoranu "Sonja", gdje je srpska paravojska izvršila i brojna silovanja zatočenih vogošćanskih Bošnjakinja.

Nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, došlo je do masovnog iseljavanja Srba iz Vogošće, koji su, a bojeći se osvete za počinjene ratne zločine, kao i usljed snažne paljanske propagande i svakodnevnog potstrekivanja na odlazak u entnički očišćeni srpski entritet, tokom januara 1996. kolektivno izbjegli na teritoriju Daytonskim sporazumom legalizovane Republike Srpske, prethodno zapalivši svoje kuće i stanove, koji su im nekoliko godina kasnije uglavnom vraćeni obnovljeni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari