Bosanci i Hercegovci najviše vjeruju Oružanim snagama BiH

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Građani Bosne i Hercegovine imaju najviše povjerenja u vojsku i policiju, a najmanje u vlade i parlamente.

  • oruzane-snage.jpg

Prilično veliko povjerenje u vojsku ima 37 posto onih koji su sudjelovali u nedavnom istraživanju javnog mnijenja koje je za potrebe američkog NDI-ja na uzorku od 2040 ispitanika provela agencija Ipsos. Dvije trećine ispitanika ima određeno povjerenje u Oružane snage BiH, dok je 15 posto onih koji imaju malo i isto toliko onih koji nemaju uopće povjerenje u vojsku.

Policija je druga institucija kojoj bh. građani najviše vjeruju. Oko 35 posto ispitanika ima mnogo ili prilično mnogo povjerenja u policijske snage. Malo ili nimalo povjerenja u policiju pokazalo je 32 posto sudionika u istraživanju.

Na trećem mjestu po povjerenju građana su vjerske zajednice. Mnogo im vjeruje 10 posto ispitanika, a nešto manje još 18 posto njih. Ukupno bi se za 55 posto građana moglo reći da imaju zadovoljavajuću dozu povjerenja u vjerske zajednice. Malo im vjeruje 17, a nikako 27 posto ispitanika. Zanimljivo je da su po količini povjerenja koje građani imaju u njih skoro izjednačeni bh. pravosuđe i američka vlada. Po četiri posto građana ima mnogo povjerenja u pravosudni sistem BiH i vlasti SAD-a. Oko 40 posto ispitanika je izjavilo da ima određenu količinu povjerenja prema ovim institucijama, dok nimalo povjerenja prema američkim vlastima ima tri, a prema domaćem pravosuđu 30 posto građana.

No, i s takvim rezultatom američka vlada i bh. pravosuđe bolje kotiraju od Ureda posebnog predstavnika EU (EUSR) i Ureda visokog predstavnika (OHR). Mnogo povjerenja u ove dvije međunarodne institucije ima tek tri, a bilo kakvu nešto manje od 40 posto građana BiH. To je više samo od vlada i parlamenata u BiH.

Veliko povjerenje u domaće institucije vlasti ima tek oko dva posto građana, kada su u pitanju vlade i jedan posto kada je riječ o parlamentima. Nimalo povjerenja u vlade nema 55, a u parlamente 52 posto ispitanika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari