Njemačkoj su potrebni varioci i drugi metalski majstori iz BiH

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 34

U bosanskohercegovačkoj javnosti svakih nekoliko mjeseci plasiraju se neprovjerene informacije da Njemačka traži stotine hiljada radnika deficitarnih zanimanja u različitim privrednim oblastima. Koliko u takvim informacijama ima istine i kakav bi bio savjet iz prve ruke za bh. građane koji teže zapošljavanju u Njemačkoj – gdje da traže prave informacije kako ne bi nasjedali na poluinformacije plasirane iz više nego upitnih izvora, pojasnio je Alexander Märdian, šef biroa Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK BiH).

  • welder_2.jpg

"Njemačkoj fale stručni kadrovi, to nije tajna. Zbog toga je Njemačka, naprimjer, uvela takozvanu Blue Card, da bi stručnim kadrovima olakšala doseljavanje u zemlju. Ovaj program je namijenjen visokokvalifikovanim osobama.

Osim toga, postoji potreba za personalom iz oblasti njegovateljstva. Svi zainteresovani Bosanci i Hercegovci se o ovome mogu informirati putem interneta na web stranici njemačke vlade.

Nesmetano doseljavanje običnih radnika, naročito iz građevinske oblasti, međutim, je limitirano. Ovdje postoji samo mogućnost da u Njemačkoj radite za bh. firmu koja posjeduje odgovarajuće kontingente. Ovi kontingenti ili detašmani ugovaraju se između država Njemačke i BiH.

Mi doseljavanje bh. stručnih kadrova u Njemačku posmatramo sa pomiješanim osjećajima. S jedne strane, stručni kadrovi iz upravo ove zemlje su dobrodošli. S druge strane, i u BiH u nekim oblastima već postoji deficit stručnog personala. U kvalifikovanim oblastima prerađivačke industrije i u inženjerstvu mnoge bh. firme se žale na manjak kvalifikovanih radnika. Nažalost, ovo je povezano i sa ponašanjem samih kandidata. Oni često misle da svakako nemaju šanse pa se i ne prijave na oglas. Osim toga, spremnost na odlazak u neki drugi grad u samoj zemlji je veoma mala.

Kvalifikovani kandidati iz slijedećih branši mogu nam poslati svoje prijave, koje ćemo rado proslijediti našim članovima - varioci sa odgovarajućim certifikatima, alatničari, tokari, glodači, inžinjeri iz oblasti mašinstva, elektrike i elektronike.

Firme koje profesionalno rade, a takve su naše članice, uzimaju u obzir svaku kvalifikovanu prijavu, bez obzira na ime kandidata", kazao je Märdian za Business Magazine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 34 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari