Safet Zajko, heroj odbrane Sarajeva

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 4

Na brdu Žuč, 17. juna 1993. godine, samo pet dana nakon oslobađanja Mijatovića kose, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja poginuo je Safet Zajko, nosilac Zlatnog ljiljana

  • safet_zajko.jpg

Safet Zajko je rođen 1. marta 1959. godine u selu Gaočić, sjeverozapadno od Rudog. Završio je školu rezervnih oficira pješadije u Bileći kao jedan od najuspješnijih u svojoj klasi. Pred rat u Bosni i Hercegovini je imao čin rezervnog kapetama. Početkom ratne 1992. godine počeo je da radi na organizovanju i pripremanju oružanog otpora u sarajevskim naseljima Buča Potok, Boljakov Potok, Briješće, Sokolje, Pofalići, Velešići, gdje se formiraju jedinice Teritorijalne odbrane. Do početka agresije, Safet je nastavio raditi na organizovanju i pripremanju oružanog otpora u ovom dijelu Sarajeva. Koordinirao je rad novoformiranih vojnih jedinica u sarajevskoj općini Novi Grad i radio na njihovom uvezivanju.

Iz već formiranih jedinica sa ovog područja nastali su 19. maja 1992. godine Prvi samostalni bataljon Okružnog štaba odbrane Sarajevo i 15. pješadijska brigade TO Novi Grad, koja je formirana 1. jula 1992. godine. Daljim ukrupnjavanjem jedinica i poboljšanjem organizacione strukture, 1. oktobra 1992. godine formirana je Druga motorizovana brigada, na čijem čelu je bio Safet Zajko.

Za ratne podvige, Zajko je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanje Zlatni ljiljan, a Ukazom Predsjedništva RBiH od 14. aprila 1994. godine odlikovan je i Ordenom heroja. U januaru 1996. posthumno je proizveden u čin brigadnog generala.

Iza Safeta su ostale supruga i dvije kćerke. Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 4 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari