Dan primirja sa fašizmom

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Na današnji dan, 9. maja 1945. godine, svijet je navodno pobijedio fašizam - jeste, al' u kurc..

 • 9bb42de6792bbc286acb2ee4f8e4c166.jpg

Dan kada je sovjetski maršal Georgij Žukov u ime Saveznika u Berlinu verificirao akt o bezuslovnoj kapitulaciji nacističke Njemačke, koji je dan ranije u francuskom Remsu u ime Trećeg rajha potpisao njemački general-pukovnik Alfred Jodl, u svijetu se već  decenijama slavi kao Dan pobjede nad fašizmom. 

U skladu sa tom globalnom laži, Evropska unija je, dokazujući svoju navodnu antifašističku opredijeljenost, 9. maj proglasila i Danom Evrope. Naime, akt kojim su nacisti bezuslovno kapitulirali, niukom slučaju nije označio i pobjedu nad fašizmom – prije se može konstatovati da je njime ustvari samo potpisano primirje sa fašizmom. To primirje, dok je Drugi svjetski rat još uveliko trajao, “zahvaljujući“ Japancima na koje su Amerikanci morali baciti čak dvije atomske bombe da bi ih prisilili na predaju, “antifašistička“ Evropa i još “antifašističkije“ Sjedinjene Američke Države aktivirali su sve svoje diplomatske i logističke resurse da bi što veći broj njemačkih i fašista iz svih drugih evropskih zemalja prebacili na sigurno, uglavnom južnoameričko tlo, u zamjenu za dio blaga koje su ti zločinci opljačkali od miliona Jevreja i drugih nevinih žrtava koje su ti zločinci pobili tokom šestogodišnjeg orgijanja Starim kontinentom. Kada su konačno i Japanci položili oružje, zapadni “antifašisti“ su, umjesto obnovi zemalja koje su poharali nacisti, prionuli jačanju Njemačke, upregnuvši u taj poduhvat preživjele žrtve nacističke torture, uglavnom iz siromašnih istočnih zemalja, koje su plaćali novcem i ostalom imovinom Jevreja koji su završili u Aušvicu i drugim logorima smrti za koje Saveznici sve do njemačke kapitulacije “nisu imali pojma“...

Koliko priča o pobjedi nad fašizmom “pije vode“, vrlo dobro, možda i najbolje u Evropi, znaju stanovnici Bosne i Hercegovine, a naročito Bošnjaci, koje su ti “pobijeđeni fašisti“, koji su nekoliko decenija strpljivo čekali da umre Tito pa da nastave gdje su stali 1945. godine, u periodu od 1992. Do 1995. zamalo u potpunosti istrijebili s lica Zemlje. U kojoj mjeri je pobjeda nad fašizmom realan pojam, vjerno ilustrira i situacija u današnjoj Bosni i Hercegovini, kojoj su zapadni “antifašisti“ nametnuli drušveno uređenje koje se može nazvati jedino – fašizmom, o čemu, između ostalog, svjedoči i činjenica da su u njoj već četvrt stoljeća na vlasti nacional-socijalističke partije, koje su, čini se, svoje partijske programe prepisale direktno od Adolfa Hitlera.

Istina, i u BiH, kao i u ostatku Evrope i svijeta, fašizam je pobijeđen utoliko što se on više ne provodi nožem i žicom, već nešto sofisticiranijim ili, preciznije rečeno, perfidnijim metodama. Optimistima kojima i u tome vide napredak vrijedan pažnje – sretan Dan pobjede nad fašizmom. Onima koji ne vjeruju u bajke – sretan Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša!         

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

 • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari

 • Dan ustanka u BiH

  • Korisnik: PUKA 59 - ŽALE.

  VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA SA KAPIJE BOSNE OSTADOŠE RAZOĆARANI ŠTO NIKO OD MNOGOBROJNI UDRUŽENJA NA KAZANU

 • Sjećanje na Izeta Nanića

  • Korisnik: puka 59 .- DOČEK

  VETERANI 317 SBBR GORNJEG VAKUFA NA SVOM UPRAVNOM ODBORU SU NAPRAVILI I USVOJILI PLAN ZA DOSTOJANSTVEN DOČEK NAŠEG