JAVNI POZIV za sufinansiranje obilježavanja značajnih ratnih datuma

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

JAVNI POZIV za dodjelu sredstava za sufinanciranje programa/projekata za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata za 2014.godinu.

 • 5326868178_ddd2ebb7d2_o_1.jpg
 • javni_poziv_datumi_dogadjaji_lichnosti_2014_1.png
 • javni_poziv_datumi_dogadjaji_lichnosti_2014_2.png
 • aplikacija_datumi_1.jpg
 • aplikacija_datumi_2.jpg

Na osnovu člana 56. Zakona o organizaciji uprave Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj: 35/05), čl. 31. i 38. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije BiH za 2014.godinu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 99/13) i  Odluke Vlade Federacije BiH o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Transfer za obilježavanje značajnih datuma“, utvrđenog Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014.godinu, V.broj :492/2014 od 27.03.2014. godine, ministar Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/ Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, obavjulje

 

JAVNI POZIV

 

Za podnošenje zahtjeva i programa za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava Budžeta/Proračuna Federacije BiH za 2014.godinu iz oblasti boračko/braniteljsko invalidske zaštite.

     

I

 

Predmet Javnog poziva je sufinanciranje programa/projekata za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda  odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata.

 

II

Zahtjev za sufinansiranje programa/projekta mogu podnijeti kantonalna ministarstva/uprave nadležne za boračko-invalidsku zaštitu, službe za boračka pitanja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, organizacije i udruženja/udruge proizišle iz odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata, SABNOR, općinski načelnici, udruženja/udruge, organizacije Armije R BiH i HVO koje su registrirane u RS, klubovi, sportska društva  i vjerske ustanove za organizaciju kulturnih i sportskih  manifestacija kojima se obilježavaju značajni datumi iz odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata.

 

Zahtjev je potrebno obrazložiti, u smislu razloga podrške projekata/programa (istorijskom, finansijskom i sl.). Sredstva će se dodijeljivati na osnovu Javnog poziva, jednokratno.

 

III

 

Prijedlog raspodjele i isplate namjenskih sredstava iz tačke I ovog poziva vršit će se u skladu sa općim i posebnim kriterijima.

IV

 

Opći kriterij za odobrenje sredstava za sufinanciranje programa/projekata za obilježavanje značajnih datuma, su:

-kvalitet i kompletnost programa;

-orginalnost projekta u smislu njegovog  značaja u sveobuhvatnosti naše historije;

-promocija i zaštita BH baštine kroz historijski i kulturni život kod naših građana;

-visina učešća sopstvenih sredstava

 

Posebni kriteriji za odobrenje sredstava za sufinaciranje programa/projekata za obilježavanje značajnih datuma su:

-kontinuitet u održavanju tradicije svake godine;

-značaj u historijsko/povijesnom periodu postojanja Bosne i Hercegovine;

-programi/projekti koji se realiziraju uz pomoć više sufinansijera;

-širina i veličina prostora na kojem se manifestacija održava;

-oslobađanje teritorija i kota u kojima su učestvovale združene jedinice dva ili više korpusa A R BiH ili HVO;

 

Sredstva za sufinanciranje programa/projekata za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata odobravat će se pravnim licima i to: kantonalna ministarstva/uprave nadležne za boračko-invalidsku zaštitu, službe za boračka pitanja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, organizacije i udruženja/udruge proizišle iz odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata, SABNOR, općinski načelnici, udruženja/udruge, organizacije Armije R BiH i HVO koje su registrirane u RS, klubovi, sportska društva  i vjerske ustanove za organizaciju kulturnih i sportskih  manifestacija kojima se obilježavaju značajni datumi iz odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata, u ukupnom iznosu od 250.000,00 KM.

 

Iznos po ovom transferu od 70.000,00 KM odobravat će resorni ministar tokom 2014. godine, za one programe/projekte za koje se iz raznih razloga nije moglo aplicirati u predviđenom roku na Javni poziv.

 

V

 

Zahtjevi po Javnom pozivu za odabir programa/projekata iz oblasti boračko/braniteljsko invalidske zaštite u 2014.godini, iz tačke II,  podnose se Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/ Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, na adresu Alipašina broj : 41. Sarajevo.

Zahtjevi će se podnositi Ministarstvu u toku trajanja Javnog poziva, odnosno u trajanju od 15 dana od dana njegovog objavljivanja u dnevnim novinama putem pošte ili lično u zatvorenim kovertama na adresu:

Federalno ministarstvo za pitanja boraca

i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/domovinskog rata

Alipašina 41, 71000 Sarajevo

 

sa naznakom:

„Komisija za predlaganje raspodjele sredstava Transfera za obilježavanje značajnih datuma“, utvrđenog Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu“

 

VI

 

Aplikacioni formulari će biti objavljeni na WEB stranici Ministarstva ( www.fmbi.gov.ba.), a moći će se preuzeti i u prostorijama Pisarnice  Ministarstva, na gore navedenoj adresi.

Neblagovremeni i nepotpuni zahtjevi i programi se neće uzimati u razmatranje.

Federalno ministarstvo nema obavezu vraćati predatu dokumentaciju aplikantima.

 

VII

 

Uz zahtjeve je potrebno dostaviti slijedeću dokumentaciju, koja se odnosi na kriterije:

 

1.Adekvatno popunjen i ovjeren aplikacioni formular;

2.Uvjerenje o identifikacionom broju;

3.Rješenje o registraciji;

4.Kopija ugovora sa bankom o otvaranju transakcijskog/tekućeg računa;

5.Detaljno opisan projekat ili program za koji se traži sufinanciranje;

6.Finansijski plan projekta ili programa za 2013.godinu, sa očekivanim  rashodima;

7.Izvještaj o utrošku sredstava za one projekte/programe koji su dobili finansijsku podršku od ovog

   ministarstva u   2013. godini, ako ranije nije dostavljen;

8.Niži nivoi organizovanja ( općine, općinske i kantonalne organizacije, savezi,

   udruženja/udruge), pored navedene dokumentacije trebaju dostaviti i dokaz o sufinansiranju navedenog programa od strane višeg organa (kanton, kantonalne organizacije, odnosno federalni savezi, organizacije, udruženja/udruge).

9. Potvrda o broju članova udruženja;

10. Dokaz o teritorijalnoj zastupljenosti na kojoj djeluju boračka/braniteljska udružanja;

11.Izvještaj o rezultatima dosadašnjih realizovanih projekata i njihov značaj za članstvo u organizaciji/udruženju/udruzi;

 

Broj: 01-14-1922/14

Sarajevo;03.04.2014.godine                                                                         M I N I S T A R

                                                                                                                            

                                                                                                                        Zukan Helez

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

 • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari