Rudolf Cistler, mladi advokat na suđenju Mladoj Bosni

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Tri mjeseca nakon Sarajevskog atentata, 12. oktobra 1914. godine počelo je suđenje mladobosancima pred sarajevskim Okružnim sudom. U dvorani Vojnogarnizonskog suda tužilac Franjo Svara optužio je 24 osobe za veleizdaju, tvrdeći da su nasilu htjeli da otcijepe Bosnu i Hercegovinu od Austrougarske i pripoje je Kraljevini Srbiji. Krivi su, rekao je on u prvom obraćanju, i za ubistvo prijestolonasljednika iz zasjede.

  • rudolf_cistler.jpg

Dan kasnije, na scenu je stupio Rudolf Cistler, po službenoj dužnosti za branioca mladobosanaca izabran mladi, u stručnim krugovima tog doba nedovoljno poznati advokat, po nacionalnosti Hrvat austrijsko-njemačkog porijekla. Možda upravo zbog takvog backgrounda, za očekivati je bilo da će se taj neiskusni mladi pravnik idealno uklopiti u puku formalnost sudskog procesa, sa unaprijed određenim krajem. Međutim, desilo se upravo suprotno. Cistler, vođen svojim moralnim i profesionalnim integritetom, odbija da saučestvuje u nilo kakvoj sudskoj farsi i počinje zaista da brani optužene, pritom u potpunosti pobijajući dvije ključne tačke optužbe, rekavši da se mladobosancima može suditi za ubistvo, ali ne za ubistvo prijestolonasljednika, jer zakon u BiH ne poznaje posebnu zaštitu prijestolonasljednika, te osporavajući i optužbu za veleizdaju, pozivajući se na Sanstefanski mir po kojem je Turska 1878. pristala na okupaciju BiH, ali je suverenitet ostao na strani sultana.

-Pošto BiH nije u sastavu monarhije, optuženi nisu mogli da je otcijepe i pripoje Kraljevini Srbiji. Uz to, aneksija BiH nije pravno utemeljena jer nije ratifikovana u autrijskom i ugarskom parlamentu.

Sav javni život, čitava naša štampa, sve institucije, svaki pojedinac..., ispunjen je moralnom indignacijom nad ovim događajem... Sve kipi osvetom i mržnjom protiv atentatora i nacije kojoj on pripada. Svi viču: ‘Ubijte ih, vješajte!’ Gospodo suci! Vi ne smijete čuti viku ulice i čaršije. Sud mora biti hermetički zatvoren od politike i njenog oportunizma - govorio je Cistler u odbrani mladobosanaca.

Atentatori su dvije sedmice kasnije, 28. oktobra 1914. godine, ipak osuđeni (petorica na smrt, a ostali na 20 godina robije), a Cistler je zbog toga što je svoju dužnost obavio profesionalno, 24 sata po okončanju suđenja prognan iz Sarajeva, što je bila vrlo blaga kazna u odnosu na ono što mu se pripremalo – vojni sud, sa samo jednom mogućom, smrtnom kaznom.

Rudolf Cistler je u vrijeme odbrane mladobosanaca i sam bio veoma mlad - imao je svega 24 godine. Po uvjerenju socijalista, 1908. godine držao je govore na Prvomajskoj proslavi u Banjaluci. Majka Hrvatica i otac Austrijanac školovali su ga u Beču i Zagrebu. Nakon protjerivanja iz Sarajeva živeo je u Zagrebu gdje je bio ugledan član Zagrebačke advokatske komore. Godine 1918. vraća se u Sarajevo, gdje zatiče sudije koje su osudile Principa i druge pripadnike Mlade Bosne, te piše novinski članak protiv njih. Zbog tog članka, vlasti ih penzionišu. Drugi svjetski rat zatiče ga u Zagrebu, gdje ga ustaše odmah hapse i deportuju u zloglasni Kerestinec, ali ga supruga Njemica spašava dokazujući da nije Jevrej. Nakon rata, Cistler se vratio u Sarajevo, gde je njegova kćerka Vanda dugo godina bila operska primadona. Dao je samo jedan intervju, 1937. godine, i napisao jednu knjigu - “Kako sam branio Principa i drugove”. Umro je 1960. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari