Maloljetni borci nemaju predstavnika u radnoj grupi za izradu prijedloga Zakona o borcima

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Predstavnici u trinaestočlanoj radnoj grupi - Komisiji za izradu Prijedloga teksta Zakona o demobilisanim borcima su nelegitimni, u dijelu koji se odnosi na članove radne grupe ne postoje predstavnici koji imaju legitimitet i prethodni rad, znanje koji su u proteklom periodu radili na poboljšanju statusa maloljetnih boraca u FBiH. UB-MDR KS je prvi uputio inicijativu početkom 2012. godine i mi smo čitavo vrijeme bili ti koji su se obraćali Vladi FBiH da iznađe zakonska rješenja za našu populaciju.

  • maloljetni-dobrovoljci-armie-bih_1.jpg

Udruženje boraca - maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo na rješavanju statusnih pitanja naše populacije aktivno radi već pet godina. Trenutno, u radnu grupu su samoimenovani „podobni padobranci“ koji će samo nanijeti štetu borcima, stoji u saopćenju UB-MDR KS.

O aktinostim koje je Udruženje boraca - maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo preduzimalo se vidi iz dokumenata u prilogu...

Radnje poduzete u pravcu rjesavanja statusnih pitanja maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo: ( hronologija)

1. 23.02.2012 se obraćamo F.Ministrastvu za pitanja boraca sa incijativom da se maloljetni dobrovoljci priznaju kao posebna boračka kategorija - nema odgovora.

2. 07.05.2012 - -ista inicijativa istom ministarstvu - nema odgovora!

3. 03.09.2012 se emailom obraćamo UNICEF-U, Save the children i jos nekim udruženjima koja se bave „zaštitom prava djece“...nema odgovora. samo kratki sastanak sa gosp. Selmom iz UNICEF-a koja nas upućuje na Ministrstvo za ljudske prava i izbjeglice BiH da se njima obratimo.

4. 14.09.2012 se obraćamo instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH a u skladu sa preporukama Ministrastva za ljudska prava BiH. Institucija ombudsmena otvara predmet pod brojem Ž-SA-01-1072/12 a protiv diskrimnirajuceg odnosa resornog Ministrstva prema nasem udruženju i populaciji.

5. 26.11.2012 godine obracamo se svim svjetskim organizacijama koji se bave pitanjem djece vojnika na koja nikada nam niko nije odgovorio:

childsoldierrelief.org

warchild.org

childrenatwar.org

childsoldirsinternational.org

human rights watch int.

kancelarija specijlnog izaslanika za djecu vojnike u UN

6. 05.12.2012 Ministrstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH traži od Institucije ombudsmena za Lj.P. informaciju o statusu naseg predmeta .

7. 08.01.2013 godine Ombudsmen salje obavjest Federalnom Ministrastvu za pitanja boraca i traži njihov odgovor po pitanju nase žalbe.

8. 05.02.2013 godine dobivamo dopis od strane ombusmena sa priloženim odgovorom F. Ministrarstva za pit. boraca u kojem traže nase izjašjenje po istom.

9. 12.02. 2013 saljemo izjašnjenje.

10. 21.10.2013. Institucija ombusmena donosi odluku o zatvaranju predmeta u kojem navodi : vidi link: http://mdr-ks.com/?act=news&news_id=43

11. 20.01.2014 godine dobivamo mišljenje Ministrstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi ostvarenje prava članova našeg udruženja:. vidi link: http://mdr-ks.com/?act=news&news_id=49

12. 15.04.2014. godine se obraćamo advokatu iz Chicaga da se u ime našeg udruženja obrati kanceleriji za pitanja djece vojnika u UN-a

13. 01.05.2014 godine se obraćamo za pomoć u TRIAL u BiH

14. 15.05 2014 godine šaljemo u F. ministrstvo za bor. pitanja i na ruke Premijera FBiH inicijativu da naprave prijedlog zakona i da ga pošalju u parlamentarnu proceduru koji bi tretirao našu populaciju a u skaldu sa preporukama Institucije Ombudsmena i Ministrastva za ljudska prava BiH

15. 8.06.2014 dobivamo prvi dopis od strane fed. Ministrastva za boračka pitanja da je Ministra formirao radnu grupu id da oni rade na izradi prijedloga teksta Zakona u kojem će biti i riješena neka pitanja vezana za našu populaciju.

16. 03.07 2014 šaljemo prigovor jer u navedenoj radnoj grupi nema predstavnika naše populacije te nemamo informacije ko sta radi i kako radi odnosno kakva su rješenja za našu populaciju predložena u navedenom zakonu.

17. 11.07.2014 dobivamo novi dopis F. mistrastva za boračka pitanja u kojem nas obavještavaju o članovima Komisije koje treba da kontaktiramo i pitamo sta želimo znati.

18. kontaktirali smo navedne članove te radne grupe ali oni nas nisu nikada zovnuli na sastanak iako su to rekli da ce uraditi.

19. 02.12.2014 godine na gostovanju Ministra za boračka pitanja FBiH u emisiji „samo konkretno“ na NTV Hayat, na pitanje našeg clana u vezi statusa maloljetnih boraca, isti odgovra da je Zakon pripremljan i da nije upućen u parlamentrnu proceduru jer nema podršku političkih stranaka HDZ i SDA te će to ostaviti novom ministru da uradi. (pogledaj od 32 minuta) https://www.youtube.com/watch?v=Rnyzj7xYBis

20. 16.12.2014. godine se obraćamo dopisom Fed. Min za boračka pitanja da nam se omogući uvid u tekst koji je spomenuo Helez a na kojem mi nismo nikako učestvovali iako smo mi ti koji su podnijeli incijativu za njegovo donošenje.

21. Udruženje kontaktira advokate u vezi sa tužbom protiv BiH zbog korištenja djece i maloljetnika u oružanim formacijama u toku rata 92-95...navodi se u saopćenju Udruženja boraca - maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari