Ušli maloljetni, poginuli maloljetni...

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 1

Fenomen maloljetnih boraca, vojnika je i dalje aktuelan. Oni su tu, među nama, sa nama, oni su tu...Donosimo spisak boraca koji su ušli maloljetni u armiju i koji su još kao maloljetni poginuli. To nije spisak sa brojevima, slovima, datumima rođenja i pogibije, to je spisak srčanosti, nevinosti, hrabrosti mladosti koja je ova zemlja ikad imala.

 • spisak_poginulih_maloljetnih_boa.jpg
 • spisak_poginulih_maloljetnika_2.jpg
 • poziv_maloljetniku.jpg

To su mladi organizmi - djeca koji još nisu bili u dovoljnom psiho-fizičkom kapacitetu za shavatnje svijeta oko sebe. Osjećaj straha nije bio dovoljno razvijen, mozak je bio još u fazi razvoja, ali su išli... Krleža se bolje osvrnuo: "Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kom je prikazan kao sužanj". Bosanac nikad ne kleči...

Nezvanični i neslužbeni podatak da je oko 7 hiljada maloljetnika učestvovalo i angažovano u ratu u BiH govori o ozbiljnosti ovog fenomena.

Prema Istraživačko-dokumentacionom centru (IDC) iz Sarajeva, nevladinoj organizaciji koja prikuplja relevantne podatke u ljudskim gubicima u ratu u BiH, 661 maloljetni vojnik između 10 i 18 godina starosti ubijen je u ovom ratu.

Prekid obrazovanja, koji je podrazumjevao odlazak iz školskih klupa, u blato, glib, tranšeu, vučiju jamu, vodu, mem, snijeg, led... za posljedicu je imao da oko 80 odsto maloljetnih boraca-vojnika nije zavrsilo započeto školovanje. Postoje primjeri, da nekadašnji maloljetni borci, danas ti ljudi u 40-im godinima života, ne mogu dobiti posao, jer ne mogu dobiti ljekarsko uvjerenje!?

Oba bosanskohercegovačka entiteta, Federacija i Republika Srpska, zakonom su regulisala prava bivših vojnika. Ovi zakoni nemaju posebne odredbe za maloljetne borce, jer ih ne priznaju kao posebnu kategoriju, pa oni imaju ista prava kao i drugi bivši borci. Na primjer, imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, ortopedska pomagala za invalide, prednost pri zapošljavanju i rješavanju stambenog pitanja. Bivšim maloljetnim vojnicima se u praksi njihova prava često krše, posebno kada je riječ o zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti.

Trenutno ne postoji dovoljno sluha za zakonske izmjene koje bivši maloljetni borci-vojnici traže.

 

Donosimo vam spisak boraca koji su ušli maloljetni u armiju i koji su još kao maloljetni poginuli.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari

 • Dan ustanka u BiH

  • Korisnik: PUKA 59 - ŽALE.

  VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA SA KAPIJE BOSNE OSTADOŠE RAZOĆARANI ŠTO NIKO OD MNOGOBROJNI UDRUŽENJA NA KAZANU

 • Sjećanje na Izeta Nanića

  • Korisnik: puka 59 .- DOČEK

  VETERANI 317 SBBR GORNJEG VAKUFA NA SVOM UPRAVNOM ODBORU SU NAPRAVILI I USVOJILI PLAN ZA DOSTOJANSTVEN DOČEK NAŠEG