Maloljetni branitelji su prevareni i izigrani

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Maloljetni branitelji su prevareni i izigrani od strane Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, te traže ostavke odgovornih osoba u ministarstvu, zaključak sa sedme redovne sjednice Koordinacije Udruženja maloljetnih boraca Armije R BIH i Udruge Maloljetnih dragovoljaca domovinskog rata HZ HB.

  • ministar_bukvarevic.jpg

''Zbog destruktivnosti i opstrukcija od strane radne grupe Federalnog Ministarstva branitelja za izradu novog Zakona o pravima demobilisanih boraca/branitelja FBiH imenovane od strane resornog ministarstva i ministra Salke Bukvarevića. Donešena je odluka da će maloljetni branitelji, dobrovoljci/dragovoljci svoja zakonska prava potražiti putem domaćih i inozemnih sudova, odnosno putem tužbe protiv Bosne i Hercegovine'', navodi se u saopćenju.

Koordinacija navodi kako je u aprilu na sastanku s ministrom Bukvarevićem postignut načelni dogovor o daljem radu s radnom grupom za izradu novoga zakona o demobilisanim braniteljima FBiH kao i pojedinim tačkama prijedloga zakona od strane koordinacije.

''U daljem radu radna grupa Ministarstva je krajnje neozbiljno postupala u smislu prolongiranja sastanaka: neadekvatnom pripremom za sastanak, nemajući kvorum za održavanje sastanka. Na drugom zakazanom sastanaku koji je održan 16. maja ove godine u Sarajevu dogovoreno je da maloljetni branitelji/dragovoljci u novom stavu Člana 2. novoga zakona dobiju svoj status kao braniteljska/boračka populacija/kategorija a isto tako je dogovoreno da će se na slijedećem sastanku koji je planiran da se održi u periodu između 31.05.2016 godine i 03.06.2016. godine, gdje bi se formulisala i definisala dodatna prava koji bi se odnosila na spomenutu populaciju/kategoriju'', navodi se u saopćenju i dodaje kako je spomenuti sastanak koji je održan 31.05.2016. godine prošao bez prisustva koordinacije koja je ovim činom isključena i bez bilo kakvog opravdanja odstranjena iz svih daljnjih pregovora u vezi novog zakona.

''Kao koordinacija tražimo odgovor od osoba koje su zadužene za ovu vrstu problematike a isto tako tražimo odgovornost i ostavke radne skupine koju je imenovalo i postavilo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Za svu eventualnu štetu i posljedice po Bosnu i Hercegovinu u potpunosti odgovornim smatramo radnu grupu i resorno Ministarstvo , jer koordinacija je bila krajnje konstruktivna u želji da se pitanje maloljetnih branitelja riješi dogovorom za stolom a ne putem sudova i ulice'', naveli su iz Koordinacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari