Bukvarević: Mnoga udruženja postoje zbog novca, a ne zbog boraca

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog ratu , komentarišući najavljene proteste boraca, naglašava kako ne može obećati ono što ne može ispuniti.

  • vlada_1_1.jpg

Pojašnjava kako bi bilo dobro da borci imaju jedno udruženje koje će ih predstavljati, a ne sadašnjih 1.500. Mišljenja je da mnoga postoje samo da bi uzimala novac, a ne predstavljala borce. Govoreći o novom Zakonu o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica naglašava kako su dva prioriteta: liječenje i upošljavanje. Ja, predstavnici ministarstva i Vlade FBiH ne možemo, nemamo to pravo, da borcima govorimo ono što se ne može ispuniti.

Ne želimo davati nikome lažna obećanja. Dakle, pozivamo ih da zajedno radimo na usaglašavanju novog Zakona o pravima demobilisanih boraca, gdje smo predvidjeli nekih 16 prava za demobilisane i članove njihovih porodica koje je moguće ostvariti. Jer se u prijedlogu nalazi da dio prava ljudi ostvare u općini, dio u kantonu, a dio u Federaciji. I na taj način nijedan od budžeta ne bi bio značajno opterećen - kazao je ministar. Navodi da je kao prioritet stavljeno zdravstveno osiguranje i liječenje boraca na cijeloj teritoriji u svim zdravstvenim ustanovama. - I drugi prioritet nam je upošljavanje boračkih kategorija. Prije svega mislimo na djecu poginulih boraca, djecu boraca, ratnih vojnih invalida.

To su dva prioriteta koja smatramo da će puno više donijeti koristi borcima od nekog mjesečnog paušala koji nije realan. Prethodne vlade su se s tim susrele i jedva izašli iz toga. Ja jednostavno, moram biti toliko odgovoran i spram države i boraca da im ne možemo obećati ono što se ne može ispuniti. Ali radimo svakodnevno na poboljšanju standarda boračkih kategorija - rekao je Bukvarević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari