Godišnjica pogibije ratnog heroja Gorana Čišića

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 1

U Domu kulture u Gornjem Vakufu održana je svečana akademija posvećena “Zlatnom ljiljanu“ Goranu Čišiću, koji je poginuo na današnji dan 1994. godine u činu nadkapetana, na dužnosti komandanta Diverzantskog bataljona Sedmog korpusa Armije RBiH.

  • b77c990e633dac0ff65890b0db32f237_l.jpg

Skupu u organizaciji udruženja boraca “Goranovi“ prisustvovalo je blizu 500 Gornjovakufljanja, koji su na taj način odali počast jednom od najvećih heroja odbrane Gornjeg Vakufa. Povodom obilježavanja 19. godišnjice smrti Gorana Čišića, bit će održan i marš do mjesta njegove pogibije..

Goran Čišić rođen je 31. oktobra 1956. godine u Trnovači, općina Gornji Vakuf. Po zanimanju je bio nastavnik. Ratni put Gorana Čišića je izuzetno bogat i čvrsto je vezan za početak djelovanja Patriotske lige Gornjeg Vakufa u kojoj je ostavio neizbrisiv trag, obavljajući ulogu idejnog tvorca i organizatora pokreta oružanog otpora u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. U aprilu 1992. okupio je 85 dobrovoljaca i odmah ih proveo kroz obuku koju je sam realizirao, u centru na Borovoj ravni. U maju 1992. već je bio na Iliriji i Pruscu (Donjevakufsko ratište) sa svojim odredom u odbrani tamošnjih slobodnih prostora. U avgustu 1992. godinu svoju jedinicu sastavljenu od 227 boraca odveo je na igmansko ratište radi pomoći u odbrani Sarajeva. U silovitom napadu stjerao je agresorske jedinice do Krupca, a zatim nastavio vođenje žestokih borbi s ciljem oslobađanja Trnova. U najžešćoj ofanzivi HVO-a na prostore općine Gornji Vakuf, u januaru 1993. godine, iz sela Uzričje izvukao je cjelokupno civilno stanovništvo, a njegova jedinica je zaustavila neprijateljsku ofanzivu na selo Vrsi. Goranova jedinica je odigrala ključnu ulogu i u deblokadi Gornjeg Vakufa u smjeru prema Bugojnu, krajem jula 1993. godine. Uslijedile su blistave pobjede ostvarene tokom Kupreške operacije, oktobra 1994., a njegov ratni put je prekinut u rejonu sela Podripci, općina Bugojno, u borbama za oslobođanje Donjeg Vakufa, gdje ga je pogotkom u srce usmrtio geler tenkovske granate.

U znak sjećanja na Gorana Čišića, jedna osnovna škola u Gornjem Vakufu nekoliko godina nosila je njegovo ime. U Sarajevu, jedna ulica zadržala je svoj naziv po njegovom imenu. Danas u Gornjem Vakufu postoje dva udruženja koja nose Čišićevo ime – Udruženje boraca “Goranovi” i Planinarsko društvo “Goran“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari