Srbija se vratila fašizmu: Rahabilitovan ratni zločinac Draža Mihailović

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 1

Rehabilitacijom ratnog zločinca Draže Mihailovića, Srbija je zaokružila proces fašistizacije te države, koja je nakratko bila zaustavljena u periodu od 1945. do Titove smrti, a intenzivno nastavljena agresijom na Bosnu i Hercegovinu, zakonskim izjednačavanjem partizana i četnika, skrivanjem Radovana Karadžića i drugih izvršilaca genocida u BiH te ustoličavanjem deklarisanih četnika Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića za predsjednika i premijera države.

  • 1216180352555473ff948b3403422009_v4_big.jpg
  • https://youtube.com/devicesupport
  • https://youtube.com/devicesupport

 Viši sud u Beogradu rehabilitovao je Dražu Mihailovića, ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rataRehabilitacijom je poništena presuda iz 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt, zbog masovnih ratnih zločina počinjenim nad nesrpskim stanovništvom i antifašistima svih nacionalnosti na području bivše Jugoslavije.

Odluka beogradskog Višeg suda da usvoji zahtjev za poništenje presude iz 1946. i rehabilituje Mihailovića je konačna i ne postoji mogućnost žalbe, s obzirom na to da postupak ima samo jednu stranu.

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan.

"Dragoljub Mihailović smatra se neosuđiivanim", rekao je Trešnjev, posle čega je dobio buran aplauz prisutnih fašista u publici.

On je objasnio da je odluka o rehabilitaciji ozloglašenog četnika donesena “uzimajući u obzir tvrdnje predlagača rehabilitacije da Mihailoviću nije obezbijeđeno fer suđenje, da nije imao prava na odbranu i da nije vidio advokata do početka suđenja”.

Presudu je ispred zgrade Višeg suda dočekao veliki broj pripadnika Ravnogorskog pokreta, kao i šačica predstavnika antifašističkih udruženja.

Sudnica je bila krcata, a u zgradi su bili i pripadnice organizacije "Žene u crnom", lider SRS Vojislav Šešelj, osuđivani član "Obraza" Mladen Obradović, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, kao i građani u narodnim nošnjama i sa četničkim obeležjima.

Postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića počeo je 16. septembra 2010. godine, ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu. Prvi put se čekalo utvrđivanje dana njegovog streljanja, a drugi put je Savez antifašista Srbije podnio krivične prijave protiv dva svjedoka zbog lažnog svjedočenja.

Zahtjev za rehabilitaciju ratnog zločinca prvi put su 2006. godine podnijeli njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta u Beogradu Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini, a kasnije su se tom zahtjevu pridružile i brojne durge fašistički orijenitisane političke stranke i udruženja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari