Vlada Republike Srpske kreditira branioce Sarajeva!

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Nekadašanja Balkan Investment Bank, koju je, nakon njenog finansijskog kraha, dokapitalizacijom sa 24 miliona KM preduzela Vlada Republike Srpske, promijenila je naziv u Banka Srpske. To ne bi bila nikakva posebna vijest da se ne radi o banci preko koje se realizuju stambeni krediti koje Vlada Kantona Sarajevo daje bivšim pripadnicima Armije RBiH

  • untitled.png

"Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju. Žao mi je jedino što među vama nema više ratnih vojnih invalida i članova porodica šehida i poginulih boraca!"

Tim riječima je, kaže anegdota, prilikom posljednjeg svečanog potpisivanja kreditnih ugovora predstavnik Banke Srpske pozdravio bivše pripadnike Armije RBiH kojima je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo odborilo stambene kredite koji se realizuju preko navedene banke. 

Sarajevskim braniocima koji su godinama čekali da od države dobiju kakvu-takvu satisfakciju, pa makar i vidu stambene pozajmice koju će s kamatom morati decenijama otplaćivati, u principu i nije važno putem koje banke se realizuju navedeni krediti. Ipak, mnogima je nejasno zbog čega se Vlada KS odlučila baš za banku koja u svom nazivu ima odrednicu jednaku kao i vojska koja je četiri godine bjesomučno držala pod opsadom njihov grad. Uz to, nije im jasno ni zašto se Vlada odlučila da profit od boračkih stambenih kredita, koji se finansiraju sredstvima sarajevskih poreznih obveznika, prepusti Vladi RS, koja je vlasnik Banke Srpske. Valjda bi bilo logično da se barem dio novca, kroz naplatu pripadajućih poreza i drugih dažbina od banke koja posreduje u kreditiranju branilaca Sarajeva, barem djelimično vrati u kantonalni budžet, čime bi se ujedno jačao i novčani fond namijenjen rješavanju stambenih potreba bivših pripadnika Armije RBiH sa područja Kantona, od kojih je većina i dan-danas u statusu podstanara.

Nažalost, o tim i drugim pitanjima vezanim za nelogičnosti vezane za izbor banke-partnera za realizaciju boračkih stambenih kredita, s kojom je ugovor potpisao bivši sarajevski ministar za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić, u Vladi i Ministarstvu Kantona Sarajevo ne žele razgovarati. S druge strane, predsjednik RS Milorad Dodik, na osnovu ovog aranžmana sa Vladom KS, s pravom može svima koji ga optužuju za antidržavno djelovanje kao kontraargument i dokaz svoje otvorenosti za saradnju, pomirenje i punu reintegraciju BiH ponuditi činjenicu da Vlada RS, putem svoje Banke Srpske, aktivno učestvuje čak i u rješavanju egzistencijalnih pitanja branilaca Sarajeva - bivših pripadnika Armije RBiH!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari