Obilježena godišnjica Akcije Pretis

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 1

Centralna manifestacija kojom su Patriotska liga općine Vogošća i Udruženje veterana Specijalne jedinice MUP-a RBiH - Odred policije Bosna obilježili 23. godšnjicu Akcije Pretis, održana je danas u Vogošći

  • 55325336-2a84-46a0-8e51-6066b0094cfb-specijalci-na-mjestu-p.jpg

Centralnoj manifestaciji prethodilo je polaganje cvijeća na mjestu pogibije brigadnog generala Safeta Hadžića, Nermina Zeljkovića, Seada Velića, Fahrudina Čavčića, Almira Islamovića i Senada Čirića.

O toku i značaju Akcije Pretis govorili su član Udruženja veterana Odreda Bosna Ahmed Hadžić, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, general Ismet Hadžić i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

- Uspjeli smo izvršiti izuzimanje oko 800 protivoklopnih sredstava "osa" i "zolja", te oko 1.300 komada minobacačkih granata ARTF 120 milimetara, čija je upotreba kasnije, spriječila ulaz neprijatelja u Sarajevo, te donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu Predsjedništva RBiH, bitkama na Stupu, Azićima, spriječila prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenkoprohodnim pravcima i osujetila presijecanje grada na potezu Vraca-Pofalić-Vogošća. U aktivnostima koje su, po njenom okončanju, u namjeri da se izvuče što više naoružanja, provodile jedinice Teritorijalne odbrane sarajevskih općina Novi Grad, Centar i Vogošća živote su izgubili brigadni general Safet Hadžić te njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić. Dvadeset pripadnka Teritorijalne odbrane je ranjeno, a devet njih zarobljeno – podsjetio je Ahmed Hadžić, jedan od učesnika Akcije Pretis.

- Boračka populacja danas je u vrlo nezavidnoj situaciji.Pomalo smo i sami tome krivi jer smo dozvolili da nam u parlamentima o sudbini boraca odlučuju članovi "minhenskih brigada", oni koji ni u snu ne znaju šta borba uistinu znači. Nastojat ću da diginitet demobilisang borca dignem na nivo koji uistnu borci zaslužuju – obećao je ovom prilikom ministar Muharem Fišo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari