HVIDRA traži poništenje boračke revizije

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Predstavnici Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) Mostar smatraju da se hrvatski kadrovi Federalnog ministarstva za pitanja branitelja trebaju zapošljavati prema popisu stanovništva iz 1991. godine, "uzimajući u obzir da trenutno nema zaposlenika prema takvoj statistici, kao i činjenicu da bi zaposlenici trebali biti bivši pripadnici vojnih postrojbi HVO-a radi lakšeg poznavanja i pomoći braniteljskoj populaciji"

  • hvidra.jpg

"Također, kada je u pitanju formiranje unutarnjeg ustroja Federalnog ministarstva za branitelje, HVIDRA Mostar je mišljenja kako bi pomoćnici ministra za pravne poslove trebali biti jedni za pitanje HVO-a, a drugi za pitanje Armije RBiH“, istaknuo je na konferenciji za novinare u Mostaru član Predsjedništva HVIDRA-e Mario Cvitković te dodao kako se HVIDRA u Sarajevu nema kome obratiti za bilo kakav problem.

Govorio je i o boračkoj reviziji, pri čemu je pozvao federalnog resornog ministra i sve kanotnalne ministre da se što prije vrate oduzeta prava onima koji su bez njih ostali tokom revizije.

"Pozivamo ministra i županijske ministre da se što prije uspostave prava stradalnicima kojima je to pravo bilo uskraćeno, a posjeduju pravomoćna i izvršna rješenja, odnosno uspostave prava svim stradalnicima kojima je presudom dosuđena isplata zaostalih invalidnina. Također, tražimo da se putem nadležnih općinskih službi što prije uskladi stanje spisa s isplatom invalidnine te da se svim onim invalidima kojima je nezakonito prestala isplata uspostavi to pravo do donošenja drukčijeg rješenja ili presude“, kazao je Cvitković.

Prema njegovim riječima, HVIDR-a Grada Mostara raspolaže podacima da je Kantonalni sud Mostar donio desetke presuda u kojima je naložio Federalnom ministarstvu za pitanje branitelja da isplati zaostale invalidnine i da se ratnim vojnim invalidima u buduće uspostavi pravo na isplatu.

"Prema navedenom, imamo saznanja kako je raniji ministar Zukan Helez zabranjivao bilo kakvo postupanje po presudama ili po rješenjima i zabranjivao je isplatu zaostalih invalidnina te je mnogim invalidima zabranjivao redovitu uspostavu prava utvrđenih pravomoćnim rješenjem ili presudom. Smatramo kako je na ovaj način pokušao sakriti stvarne činjenice navodeći tobože da je uštedio veliku količinu novca, međutim uštede u ovom dijelu nije bilo, a prouzročio je dodatne sudske troškove, kao i zakonske zatezne kamate koje teku na pravomoćne presude, a što će u konačnici oštetiti proračun zbog nezakonitog postupanja i ignoriranja presuda Županijskog suda“, kazao je Cvitković.

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari