Francuska vlada plaća vožnju biciklom

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Devetnaest francuskih preduzeća se dobrovoljno odazvalo vladinom projektu prihvatajući da plaćaju troškove prevoza radnicima koji na posao idu biciklom.

  • bicikl_pariz.jpg
  • djevojek_biciklo.jpg

Francuska preduzeća obuhvaćena vladinim projktom će od juna, i u narednih šest mjeseci plaćati 0,25 eura svojim radnicima po pređenom kilometru, biciklom do posla.

To bi otprilike značilo da će neko ko živi na oko pet kilometara od posla svakog mjeseca dobiti po 50 do 60 eura, dodatno „na platu“.

Mjera je donijeta kako bi se ispravila nepravda jer su firme do sada samo plaćale troškove prevoza zaposlenima koji idu na posao automobilom ili javnim prevozom. Biciklisti su bili izuzeti od nadaknade.

Ovaj pilot projekat je pokrenulo francusko Ministarstvo saobraćaja u martu ove godine kako bi pokušali da smanje broj vozila i povećaju broj ljudi koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

Projekt obuhvata ukupno 25 mjera za podsticanje biciklizma i pješačenja, među kojima je i plaćanje biciklistima-radnicima neoporezovanih 0,25 eura po pređenom kilometru.

Vladina komisija za koordinaciju razvoja vožnje bicikla vjeruje da će se tom mjerom broj onih koji na posao putuju biciklom povećati za 50 posto.

Državu će ova mjera koštati oko 109 miliona eura, ali pristalice ovog projekta smatraju da kada se uzme u obzir šira socioekonomska analiza, uključujući i uštede u zdravstvu, Francuska će na kraju biti na dobitku a njeni stanovnici zdraviji i zadovoljniji.

Smanjenje subvencija na vožnju automobilima i uvođenje podsticaja za vožnju biciklom pružaju jednaku šansu ljudima koji u Francuskoj koriste različita prevozna sredstva.

U Holandiji ih je 25 posto, u Belgiji i Nemačkoj devet posto, a u Francuskoj samo 2,4 posto.

Više bicikala i manje automobila pomaže i u riješavanju problema saobraćajnih zagušenja, zagađenja i poboljšanju javnoga zdravlja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari